
Advanced Notification Process: FAQs 

Q:  I am preparing an application for extramural funding where the use of the term ‘center’ or 
‘institute’ is required, i.e. Center of Excellence, P30, etc. Do I have to complete the Advanced 
Notification Form? 

A:   Yes.  Every application with the term ‘center’ or ‘institute’ in the resulting project’s title will need 
to have a corresponding Advanced Notification Form submitted to the InfoReady platform at least 
45 days before the grant submission deadline.  

Q: What happens after the Advanced Notification Form is submitted? 

A: You should continue to develop the proposal after submission of the notification.  Confirmation 
of the submission of the notification will be provided within 5 business days and should be 
attached to the proposal submission to the Office of Sponsored Programs.   

Q:  What does it mean when the Advanced Notification Form askes me “Does this grant application 
fall within the purview of a currently BOT-approved center or institute”? 

A:  The term ‘purview’ indicates a relationship of collaboration and cooperation, not oversight.  If 
your proposed center or institute can operate under the purview of an existing, BOT-approved 
center or institute, the Advanced Notification process is satisfied, and no further action is 
necessary once it is submitted.  

Q:  What if my project does not fall within the purview of an existing, approved C&I? 

A:  The Office of Research will work with you individually to ensure compliance with the process 
after the proposal information is submitting through InfoReady.    

Q: Does this process apply to grant submissions that name an existing center or institute as a 
potential recipient of extramural funding? 

A: No.  If awarded, the grant should be reported in the annual progress report of the named center 
or institute. 

Q: Does this process apply to center or institute pre-proposals, pre-approvals or Letters of Intent 
that would allow the institution to be eligible to submit a full grant to the funding agency? 

A: No.  If the PI receives an invitation to submit a full proposal based on a pre-proposal or an LOI, 
the Advanced Notification Form must be filed at that time.   

Q: Do I need to submit an Advanced Notification Form when UAB is not the prime recipient of a 
center or institute grant, i.e. UAB is named as a subcontract recipient on a center or institute that is 
being awarded to another institution. 

A: No.  If UAB is not the prime recipient of the center or institute funding, an Advanced Notification 
form is not required. 

 

 



Q: Is this review the same as being approved by the Board of Trustees to be a Center or Institute? 

A: No.  If the proposal is ultimately funded, the PI of the proposed center or institute should not 
indicate it is BoT approved.  If the scope of the grant-funded center or institute expands to satisfy 
the requirements of the Board of Trustees’ Rule 503, then full Board of Trustees approval is needed 
at that time.   

Q:  Does this only apply to federal grant proposals or are industry and non-profit funding proposals 
that establish Centers/Institutes required to seek approval as well (e.g., data coordinating centers)? 

A:  Funding from any entity that uses the center/institute designation or title is required to follow the 
Advanced Notification process.   


